facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Tým z Masarykovy univerzity přetváří svět kyberbezpečnosti

8. 11. 2021
Tým z Masarykovy univerzity přetváří svět kyberbezpečnosti

Kybernetický polygon Masarykovy univerzity zvítězil v soutěži Evropské komise Inovační radar. Cena, kterou si za srovnatelný bezpečnostní software účtují komerční subjekty, se běžně pohybuje v řádech milionů korun. Oni ten svůj nabídli zdarma.

kypo 03orez21 790x395 3832693703

Teď za to byl tým stojící za vývojem Kybernetického bezpečnostního polygonu oceněn Cenou Inovačního Radaru Evropské komise. „Přišlo nám to správné,“ shrnuje vedoucí projektu Jakub Čegan, proč se s kolegy rozhodli výsledek letitého úsilí poskytnout k volnému užití.

Kybernetický polygon neboli KYPO CRP – Cyber Range Platform, virtuální prostředí pro praktické vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti, je v provozu od roku 2015. Na Fakultu informatiky se kvůli němu sjíždějí zájemci z celého světa a „ajťáci z Masaryčky“ tak už měli příležitost podělit se o své know-how s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, firmami jako jsou E. ON a ČEPS nebo dokonce se zástupci armády Spojených států amerických.

Ovšem přestože se Masarykova univerzita snaží na situaci na trhu práce reagovat například i otevřením specializovaného oboru, jedno platí stále. Odborníků na kyberbezpečnost je zoufale málo. Dle některých odhadů by v daném oboru bylo jen letos potřeba celosvětově obsadit tři a půl milionu nových pozic. Případů kyberkriminality mezitím přibývá.

I to přispělo k rozhodnutí unikátní platformu, kterou Jakub Čegan pro snazší pochopení přirovnává k tréninkovému polygonu hasičských jednotek, sdílet. „Poskytujeme prostředí, v němž se můžou lidi připravovat na kybernetické hrozby, ale co v něm trénují, to už záleží na konkrétních požadavcích každého. A jelikož bylo KYPO podpořeno z veřejných zdrojů, řekli jsme si, že by bylo správné, aby z něho měli užitek všichni, nejen v rámci republiky, ale celého světa.“

Neotřelý přístup vydat se cestou open-source byl dle Čegana jedním z hlavních důvodů, proč zaujali porotu soutěže Inovačního radaru Evropské komise. Ta v letošním ročníku uvažovala více než dvě tisícovky inovací, KYPO CRP nakonec ocenila v kategorii Disruptivních technologií, tedy takových, které mají potenciál významně ovlivnit celé své odvětví.

V podobě open-source softwaru si KYPO CRP může kdokoliv bezplatně stáhnout, upravit ho a dál šířit. Jeho původní tvůrci jsou přitom všem zájemcům nadále k dispozici, připraveni poskytovat konzultace, školení a další služby. „Jsme otevření všem, takže kdokoliv bude chtít přispět a přidat se, budeme za něj jen rádi. Chtěli bychom však projekt nadále zastřešovat, protože nápadů, kam jej dál posouvat, máme dost. V zásadě nám jde o vytvoření komunity, která bude fungovat dohromady, což je velký rozdíl oproti komerčním řešením dodávaným velkými firmami, která jsou uzavřená a placená,“ nastiňuje Čegan budoucnost KYPO CRP. „Ta cena je pro nás dokladem toho, že cesta zpřístupnění naší platformy všem, je správná.“

 

Autor: Václav Tesař 

Zdroj: Masarykova univerzita