facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Stáže Akademie věd ČR: Hledáme novou generaci vědců

10. 11. 2021
Stáže Akademie věd ČR: Hledáme novou generaci vědců

Vybrat si ze 121 stáží ve 35 ústavech Akademie věd mohou studenti středních škol, kteří chtějí od ledna 2022 zkusit práci v oborech, jako jsou archeologie, astronomie nebo biofyzika, ale také lékařské vědy, dějiny umění, filozofie, historie, botanika nebo jazykověda. Podmínkou je, aby do 30. listopadu 2021 odeslali vyplněnou přihlášku a motivační dopis.

2021 06 22 OV FZU web 37

Bezplatné stáže pro středoškoláky v rámci projektu Otevřená věda pořádá Středisko společných činností AV ČR za přispění Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Stáž probíhá celý rok, od ledna do prosince 2022. Časový rozvrh stáže určuje lektor po dohodě se stážisty tak, aby vyhovoval oběma stranám. Minimálně by měla trvat osm hodin v měsíci.

„Sám jsem se jako středoškolák účastnil mnoha akcí určených pro studenty a myslím si, že mi to velmi pomohlo ujasnit si, co by mě bavilo dělat v budoucnu,“ říká Vítězslav Jarý z Fyzikálního ústavu AV ČR, jeden z lektorů Otevřené vědy, který si pro příští rok připravil stáž o vývoji chytrých LED světel.

„Je nesporným přínosem, když už takto mladý člověk má možnost vidět, jak probíhá vědecká práce na špičkovém pracovišti, co taková práce vědce obnáší a jak vůbec funguje – v našem případě – fyzikální laboratoř,“ dodává Vítězslav Jarý.

Hlásit se mohou i maturanti

Vybírat si z databáze stáží mohou zájemci na webu Otevřená věda. Vyhledávat lze podle vědních oblastí, kraje, oboru i ústavu AV ČR. Na každé stáži jsou místa pro jednoho až tři studenty, kteří ji budou absolvovat společně. Hlásit se mohou také studenti maturitních ročníků v případě, že budou pokračovat ve studiu na VŠ či VOŠ.

O přijetí studenta rozhodne lektor, který stáž vypsal. „Dobré je proto spolu s přihláškou a motivačním dopisem přiložit také zájem o zvolené téma, např. účast v soutěži, olympiádě anebo doporučení učitele či rodiče,“ radí zájemcům koordinátorka projektu Michaela Marková ze Střediska společných činností AV ČR.
Náskok pro studium na VŠ

Stážisté mají povinnost vypracovat ze svého působení v ústavu anotaci a prezentaci, se kterou se na podzim roku 2022 zúčastní závěrečné Studentské vědecké konference. Po skončení stáže studenti obdrží certifikát o jejím absolvování. Ten jim může významně pomoci v přijímacím řízení na vysokou školu. „Své zkušenosti z prostředí vědy ale mohou uplatnit i kdekoli jinde, ať už při rozhodování o dalším studijním oboru nebo směru jejich budoucí kariéry,“ zdůrazňuje Michaela Marková.

Přestože zásadním principem je osobní setkávání s vědci a poznání prostředí vědy a výzkumu, stáže se uskuteční navzdory omezením způsobeným pandemií covid-19, část výzkumu středoškoláci věnují teoretické přípravě a online konzultacím.

Inspiraci pro přihlášky lze najít na Facebooku a Instagramu.

Web projektu Otevřená věda: https://www.otevrenaveda.cz/bud-hrdinou-sve-doby/

Zdroj: Akademie věd ČR

Foto: Jana Plavec