facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů

18. 2. 2022
Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů

Festival Academia Film Olomouc zažil svůj poslední ročník v tradiční podobě na jaře 2019. Letos se ale vrátí v plné parádě a od 26. dubna do 1. května se Olomouc opět naplní špičkovými vědeckými dokumenty, skvělými hosty, přednáškami a bohatým doprovodným programem. AFO tak přináší naději na lepší zítřky po těžkých pandemických dobách. A právě Naděje je hlavním tématem 57. ročníku festivalu.

ilustrační foto AFO 2

„Naděje je přesvědčení, že lidé mohou jednat tak, aby se věci nějakým způsobem zlepšily. Toto přesvědčení je univerzální motivací nejen celého světa vědy, ale je důležité pro budoucnost lidstva a současné civilizace obecně,“ říká k tématu hlavní dramaturg festivalu Ondřej Kazík. „Chceme široké veřejnosti prezentovat vědu, výzkum a technologie jako fascinující a nesmírně důležité obory lidské činnosti a pevné součásti naší kultury a společnosti. A zároveň u toho neztrácet lehkost, vtip a nadhled,“ definuje poté hlavní úkol festivalu coby platformy pro popularizaci vědy skrze dokumentární film.

Naděje je zastřešujícím tématem letošního AFO, které pod sebou sdružuje hned několik tematických sekcí. Vrací se téma Adaptace, které se s festivalem pojí už od prvního pandemického ročníku 2020. Dramaturgové dále přicházejí se sekcemi Zóna, Na zdraví, Talent ve vědě nebo Věda v popkultuře. Chybět samozřejmě nebudou ani soutěžní sekce, kde se budou prezentovat ty nejnovější populárně-vědecké dokumenty. „Naší motivací je přilákat publikum zpět do kinosálů, projekce jsou na AFO neodmyslitelně spojeny s odbornými úvody a následnými diskuzemi o vědeckých tématech, kladením otázek a kolektivním hledání odpovědí,“ doplnil Ondřej Kazík.

Ten se těší například na snímek Fireball: Visitors from Darker Worlds, ve kterém Werner Herzog spolu s vulkanologem Clivem Oppenheimerem zkoumají otisky meteoritů v naší planetě i lidských kulturách. „Doporučuji také dokument vítězky mezinárodní soutěže AFO z roku 2019 Cat Gale. Režisérka se vrací s napínavým příběhem o vývoji vakcín na covid-19. Za pozornost bude stát i formálně hravý snímek Sedentary. Jedná se o autorský debut E. J. Rosen a pojednává o tak běžné součásti našich životů, jako je sezení.“

Účast na festivalu zatím potvrdili například vědec Christopher R. Schwalm z Woodwell Institutu, producentka Sandbox Films Jessica Harrop, popularizátorka vědy Monika Aksamit Koperska nebo režisérka a producentka Janet Tobias.

Náplast jako symbol ozdravného procesu na festivalových plakátech

Naděje jako optimistický stav mysli se zrcadlí také v originálním vizuálu festivalu, jehož autorem je absolvent Univerzity Palackého a grafik Radim Měsíc. „Téma letošního ročníku AFO je naděje. Pro mě osobně je to naděje, že se nám podaří sjednotit rozdělenou společnost, vyřešit environmentální problémy, překonat nadcházející ekonomické výzvy nebo například zhojit svoje osobní vnitřní šrámy. V neposlední řadě je to naděje, že se po více než dvou letech AFO vrátí zase v plné síle. Na našem plakátu najdete několik symbolických náplastí, které z něj můžete odlepit a ‚zahojit‘ s nimi to, co uznáte za vhodné,“ vysvětlil grafické zpracování námětu Radim Měsíc.

Tradice tvající už více než půl století!

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) pořádá Univerzita Palackého v Olomouci již více než 55 let, konkrétně od roku 1966. Festival tak patří mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie. Podle počtu akreditovaných diváků se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v ČR. V roce 2019 (poslední živý ročník) se na AFO registrovalo celkem 9 430 účastníků, poslední online ročník (jaro 2021) pak zaznamenal 20 622 vypůjčených filmů na vlastní platformě.

Více o programu, hostech a jednotlivých sekcích na www.afo.cz

AFO se vrací na obvyklá místa, se kterými si jej diváci spojují – Konvikt, kino Metropol, Vlastivědné muzeum a další. Vraťte se na tato místa s námi a vychutnejte si od 26. dubna do 1. května naději, že filmové festivaly se mohou opět vrátit ke své dřívější, fyzické podobě!

 

Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouci

redakčně upraveno 

 

« Duben 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 6 7
11
15 19 20 21