facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Do Česka míří jeden ERC Consolidator Grant

17. 3. 2022
Do Česka míří jeden ERC Consolidator Grant

Evropská komise dnes zveřejnila seznam projektů, které plánuje podpořit prestižním ERC Consolidator Grantem. Do České republiky poputuje jeden grant, a to k Pavlu Plevkovi z CEITEC MU. Celkem komise k financování vybrala 313 projektů, které podpoří částkou zhruba 632 milionů eur.

46700

Strukturní biolog Pavel Plevka

V aktuální výzvě předložilo své návrhy 2 652 žadatelů. Prostředky pak získá 12 % z nich. V oboru Life Sciences je v plánu podpořit 95 projektů, v oblasti Physical Sciences and Engineering 130 projektů a v oborech Social Sciences and Humanities 88 projektů. Žadatelé z řad mužů i žen byli při získávání grantů stejně úspěšní.

consolidator 2021

Nejvíc grantů mají Němci

Můžeme rychleji přejít na obnovitelné zdroje energie vytvořením sociálních bodů zvratu? Co se můžeme naučit z astrofyzikálních šoků? Jak lze zabezpečit počítačový software? Jak vypadala diplomacie v raně novověké jihovýchodní Evropě? Na tyto a řadu dalších otázek budou odpovídat budoucí příjemci grantů ve svých projektech. Ty budou realizovány na univerzitách a ve výzkumných centrech ve 24 členských státech EU a přidružených zemích, přičemž na prvních místech jsou Německo (61 grantů), Spojené království (41) a Francie (29).

Do výzev ERC se mohou hlásit vědci a akademičtí pracovníci z celého světa. Tentokrát jsou vítězové zastoupeni 42 národnostmi, přičemž v absolutních číslech žebříček vedou Němci (58 vědců), Italové (30) a Francouzi (26). Pět výzkumníků z USA a jeden výzkumník z Nového Zélandu se hodlají díky svým grantům vrátit zpět do Evropy.

Vědci ze švýcarských institucí musí jinam

Po ukončení jednání mezi Evropskou unií a Švýcarskem, je Švýcarsko považováno za nepřidruženou zemi programu Horizont Evropa (více jsme psali zde). V důsledku toho nejsou hostitelské instituce ve Švýcarsku způsobilé pro financování. Existuje ale výjimka pro úspěšné žadatele v této výzvě a ve výzvě ERC Starting Grant 2021. Tito žadatelé mohou být financování, pokud se i s grantem přesunou na instituci v zemi, která je k programu přidružena. Celkem vědci ze švýcarských institucí získali 26 grantů, což rozhodně není málo.

Jediný grant pro Česko získal Pavel Plevka

Z Česka uspěl letos v této výzvě z celkového počtu 313 udělených grantů jen jediný vědec – strukturní virolog Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC Masarykovy univerzity.

Pavel Plevka se ve svém výzkumném projektu s názvem BioPhage zaměří na studium fágové infekce bakteriálního biofilmu tvořeného buňkami zlatého stafylokoka. Cílem projektu je popsat, jak fágy infikují bakterie a množí se v nich, a objasnit doposud necharakterizované interakce fágů s bakteriemi tvořícími biofilm, tedy za biologicky a klinicky relevantních podmínek.

„Můj výzkumný projekt se zaměří na poznání dynamiky fágové infekce biofilmu a molekulární detaily následného množení fágů v hostitelských buňkách zlatého stafylokoka,“ vysvětluje Pavel Plevka. „Vzhledem k tomu, že bakteriofág je 5 000krát menší než špendlíková hlavička a my plánujeme charakterizovat, jak se fágy sestavují z jednotlivých součástí i jak se fágová infekce šíří biofilmem, použijeme ke studiu těchto procesů kombinaci pokročilých mikroskopických technik,“ dodává Plevka a pokračuje „ERC grant znamená pětileté a velkorysé financování v kombinaci s absencí požadavků na počet publikací. Můžeme si tak dovolit pustit se do složitých projektů, které se nemusí podařit. Riziko neúspěchu je vyváženo nadějí, že zjistíme zajímavé věci o šíření fágů v biofilmu. Náš výzkum by mohl přispět k řešení rostoucí hrozby antibiotické rezistence patogenních bakterií,“ uzavírá Pavel Plevka.

Pavel Plevka získal již v roce 2013 ERC Starting Grant pro začínající vědce, a stal se tak vůbec prvním vědcem, který přinesl ERC grant do Brna. Letošní ERC grant Pavla Plevky je již desátým ERC grantem, jehož řešitelem je Masarykova univerzita. Plevkův první ERC grant byl zaměřen na studium lidských pikornavirů. Tyto dva projekty na sebe nenavazují, oba jsou ale postaveny na výzkumné doméně Pavla Plevky, kterou je strukturní biologie virových částic a použití techniky kryo-elektronové mikroskopie.

„Mám velkou radost z tohoto dalšího úspěchu Pavla Plevky, který je nejen skvělým vědcem, ale také velmi efektivním manažerem vědy, a to je zárukou, že i tento nový projekt určitě přinese výsledky, které hranice poznání posunou zase dál,” komentuje úspěch Jiří Nantl, ředitel CEITEC MU.

 

Seznam všech úspěšných projektů 

Statistiky z letošní výzvy

 

Autor: Vědavýzkum.cz (SA)

Zdroj: ERC, CEITEC