facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Věda zůstává naší prioritou, říká nová poradkyně Bidena

22. 3. 2022
Věda zůstává naší prioritou, říká nová poradkyně Bidena

Přibližně před měsícem se stala Alondra Nelson ředitelkou amerického Úřadu pro politiku vědy a technologie (OSTP) poté, co rezignoval Eric Lander. Ten se měl nevhodně chovat ke svým zaměstnancům, které ponižoval. Nelson má nyní s úřadem velké plány.

Alondra Nelson 2598446055

„Mou nejvyšší prioritou je ujistit se, že OSTP opět začne být druhem podpůrného a důvěryhodného pracoviště, které všem umožňuje důstojně dělat jejich práci,“ říká socioložka Nelson o 140členném personálu. Z něho si více než tucet lidí stěžovalo na toxické pracovní prostředí, když byl ve vedení úřadu Lander.

Nelson má s úřadem zkušenosti, více než rok pracovala jako zástupkyně ředitele OSTP pro vědu a společnost. „Doufáme, že koncem tohoto roku zveřejníme kompletní návrh týkající se národní strategie pro prosazování spravedlnosti v otázkách STEM (přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika),” uvedla ředitelka s tím, že se její tým snaží více zapojit různé komunity a najít i způsoby, jak se může v procesu angažovat i veřejnost. „Velmi nás zajímá získání zpětné vazby od všech sektorů,” dodala.

V poslední době někteří navrhují, aby vláda omezila finance těm institucím, které průkazně nezvýšily rozmanitost ve vědě a inženýrství. Tento problém Nelson v rozhovoru pro Science komentovala s tím, že v posledních několika letech došlo k probuzení a uznání, že status quo nefunguje a fungovat nebude. „Otázkou tedy je, jaké máme páky, abychom podpořili druh transformativní změny, kterou chceme v ekosystému STEM?” ptá se Nelson, podle níž je podstatná právě výše zmíněného financování. Proto se chce obrátit na své kolegy z National Institutes of Health a National Science Foundation ohledně využití rozšiřujících se kritérií účasti při posuzování grantových návrhů.

Americká výzkumná agenda se v poslední době zabývala také reevidováním tzv. Čínské iniciativy. Ta měla zabránit čínské vládě v krádeži technologií vytvořených čínskými vědci v USA. Zřejmě však neprávem napáchala v kariérách některých čínských vědců v Americe trvalé škody. Bidenova administrativa se tak musí snažit obnovit jejich důvěru. „V OSTP jsme se snažili být dobrým partnerem a zapojit se do úzké komunikace se zúčastněnými stranami z Asie, Ameriky, původními obyvateli Havajských ostrovů a Tichomoří a vědeckými komunitami. Xenofobie nemá ve vědě a technologii místo. Doufáme, že vytvoříme velmi jasné standardy pro agentury a pro vědce, které nespočívají na stereotypech nebo předpojatých představách,” komentovala ředitelka, podle které je rovněž nutný skutečně upřímný rozhovor o škodách, které Amerika způsobila asijským vědcům v průběhu několika posledních let.

Biomedicínský výzkum podpoří nově vzniklá agentura

V rozhovoru pro Science se narazilo i na téma státních výdajů na vědu. Američtí výzkumníci doufali, že právě rok 2022 bude rokem vědy, ale navzdory prezidentově požadavku na dvouciferné navýšení v mnoha agenturách a dalších miliard investovaných na výzkum zatím konečný účet zdaleka nedosáhl vysokých částek.

„Když se podíváte na nedávný tradiční projev prezidenta o Stavu Unie, stále existuje velká vědní vize a spousta závazků a plánů, jak se posunout vpřed. Takže si myslím, že vědecká komunita by měla být povzbuzena, že věda zůstává jednou z hlavních myšlenek a priorit prezidenta,” ubezpečila Nelson, podle které došlo k několika významným úspěchům: „Hlavním je, že jsme založili agenturu ARPA-H, což je pro mě nový způsob výzkumu zdraví. A přichází ve skutečně důležitou dobu, jelikož čelíme společenským a vědeckým výzvám, včetně našeho systému zdravotní péče,” popsala ředitelka OSTP.

Prezident Joe Biden si totiž na začátku března splnil své přání zřídit novou agenturu, která by financovala vysoce rizikový a špičkový biomedicínský výzkum. Kongres tedy vytvořil Agenturu pro pokročilé výzkumné projekty pro zdraví (ARPA-H) a poskytl jí finance na rozjezd ve výši jedné miliardy dolarů.

Biden navrhl ARPA-H v roce 2021 jako biomedicínskou verzi vojenské Agentury pro pokročilé obranné výzkumné projekty (DARPA), která je známá svou rychlostí, precizností a podporou inovací, jako byl tehdy například internet. Stejně jako DARPA i ARPA-H má najímat programové manažery, kteří by měli obrovskou volnost při realizování výzkumných nápadů a jejich financování.

„ARPA-H bude mít jediný účel: řídit průlomy v biomedicíně k prevenci, detekci a léčbě nemocí včetně rakoviny, Alzheimerovy choroby a cukrovky,” uvedl Biden k cílům nové agentury.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (BK)

Foto: Wikimedia

Zdroje: Science (12), The Hill