facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Jarní novinky ze světa transferu technologií

4. 4. 2022
Jarní novinky ze světa transferu technologií

Spolek Transfera.cz přináší novinky a také několik pozvánek na tematické akce, které byste si neměli nechat ujít.

Transfera logo

Nová definice transferu technologií

Spolek Transfera v rámci komunikace napříč laickou veřejností sjednotil definici transferu technologií. Doporučuje používat tuto definici: 

"Transfer technologií je zjednodušeně přenos myšlenky, poznatku či vynálezu do praxe. Jde o dlouhou cestu, během které je nutné zajistit dostatečné financování, právní ochranu i správné komerční nasměrování původního nápadu. Bez profesionálního transferu technologií se komerčního úspěchu prakticky žádný vynález nedočká. I tak v praxi v Česku uspěje přibližně každý desátý projekt. Ročně zajišťuje transfer technologií české vědě prostředky v řádech miliard korun."

Udělejte si výlet do Brna na Proof of Concept konferenci

Načerpejte inspiraci a poslechněte si best practicies vědců, kteří posunují své poznatky do praxe. Přijďte na konferenci, kde se řešitelé z Masarykovy univerzity podělí o své zkušenosti s Proof of Concept projekty – jak tyto projekty ovlivnily jejich další vědecké směřování, jak byly využity přidělené prostředky nebo co se s dosaženými poznatky následně stalo a jaké je další strategie univerzity v rámci této podpory.

KDY: 26. 4. 2022 od 9:00 do 14:00

KDE: Hotel Passage v Brně

VSTUP: zdarma

REGISTRACE: ZDE

V rámci akce je zajištěný oběd a coffee break pro všechny účastníky. Po konferenci následuje akce Spin-off TALK.

Pozvánka na 8. workshop transferu technologií v Olomouci

V Olomouci se ve dnech 23.5.-25.5. bude konat tradiční, již osmý, workshop Transferu technologií. Po celodenním workshopu, jehož hlavní program je naplánován na 24. 5. se všichni jako obvykle přesuneme na networkingovou akci, kterou z dřívějška znáte pod názvem Narozeniny VTP. Letos však pod novým názvem StartUP Day. Program bude postupně doplňován, všechny důležité informace a registraci najdete zde na webu.

Jak vybudovat úspěšný spin-off? Zúčastněte se akce Spin-off TALK 

Spin-off společnosti propojují vědu a business. Na akci Spin-off TALK Masarykovy univerzity se podíváme na to, jak vybudovat úspěšnou společnost a co vše se za tím skrývá. Těšte se na panelovou diskuzi několika univerzitních spin-off společností, které prozradí, jaká byla jejich cesta od vzniku nápadu, založení podnikání až po běžné fungování firmy.

Akce se koná 26. dubna v Hotelu Passage v Brně a navazuje na Proof of Concept konferenci. Vstup je zdarma, nutná je registrace zde.

Akademie věd spouští stáže pro vědce z Ukrajiny. Podpoří jich nejméně 50

Pokračovat ve výzkumu v bezpečném prostředí – to je cílem stáží programu Researchers at Risk Fellowship, který dnes schválila Akademická rada AV ČR. V tomto roce se stáže zaměří na žadatele z Ukrajiny, poté se program rozšíří o další země, kde vědce ohrožuje válka či pronásledování. Již na počátku března Akademie věd ČR přerušila či ukončila na dvaapadesát vědeckých projektů v Rusku a Bělorusku. Je pro nás nepřijatelné spolupracovat s institucemi ze zemí, které nerespektují základní hodnoty civilizovaného světa, shodli se členové předsednictva Akademické rady AV ČR.

K přerušení akademických spoluprací s oběma zeměmi přistoupilo mnoho českých univerzit. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích vydala Infolist

Kancelář transferu technologií jednou za dva měsíce vydává online Infolist o aktuálním dění z oblasti transferu technologií a transferu znalostí

Přečtěte si aktuální číslo zde.

Web pro investory czechbusinessguide.com je spuštěný 

Sdružení pro zahraniční investice – AFI spustilo webový portál www.czechbusinessguide.com, který poskytuje příchozím i stávajícím investorům průřezové, komplexní a souhrnné informace o investování v České republice z širokého spektra oborů. Webová stránka je výjimečná jak rozsahem témat, tak jejich detailním zpracováním.

Potřebujete-li více informací nebo se s námi jen chcete podělit o Vaše názory, obraťte se, prosím, na vedoucí kanceláře Sdružení pro zahraniční investice, Šárku Knoblochovou na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

 

Zdroj: Transfera.cz