facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

QS World University Rankings podle oborů 2022: Dobré výsledky českých škol

25. 4. 2022
QS World University Rankings podle oborů 2022: Dobré výsledky českých škol

Na začátku dubna vyšel nový žebříček QS World University Rankings podle oborů, který hodnotí jednotlivé vysoké školy a přidružené vědecké instituce až v 51 různých předmětech studia. Z českých škol se nejlépe umístila Univerzita Karlova, za ní následuje Masarykova univerzita.

QS 22

Aktuální vydání žebříčku vysokých škol, který se zaměřuje na hodnocení univerzit v 51 oborech, je rozděleno do pěti oblastí: Arts & Humanities, Engineering & Technology, Life Sciences & Medicine, Natural Sciences, Social Sciences & Management. Srovnání se zaměřuje na 1543 institucí, tedy o 90 více než v předchozím roce. Hodnocení se skládá ze čtyř primárních indikátorů: akademické reputace, náborové reputace, počtu citací na článek a H-indexu.

Z pěti hlavních kategorií si dvě prvenství odnesla Harvard University, konkrétně z oborů Life Sciences & MedicineSocial Sciences & Management. Z 51 předmětů se na prvním místě umístila dvanáctkrát. Další dvě oblasti obsadil na prvních místech také Massachusetts Institute of Technology (MIT), který vyniká zejména v oborech Engineering & TechnologyNatural Sciences. Stejně jako Harvard je nejlepší ve 12 předmětech. V oborech Arts & Management si nejlépe vedla University of Oxford. V letošním roce vedou americké instituce ve 28 z 51 hodnocených předmětů. Třináct oborových tabulek pak vedou britské instituce, přičemž University of Oxford vede v šesti z nich.

V kontinentální Evropě je špičkovou univerzitou ETH Zurich. Ta se umístila na prvním místě ve třech předmětech. Na základě svého podílu v top 10 je Švýcarsko třetím nejlepším sektorem vysokoškolského vzdělávání na světě.

V Česku bodovala především Univerzita Karlova

Mezi českými vysokými školami se nejlépe umístila Univerzita Karlova. V kategorii Arts & Humanities obsadila celkově 141. pozici z pěti set. Pozici 356. zaujala Masarykova univerzita. „Oborové žebříčky společnosti QS jsou založené na čtyřech indikátorech – na výsledcích dvou mezinárodních průzkumů reputace mezi akademiky a mezi zaměstnavateli, na citovanosti publikací a H-indexu. Umístění jednotlivých disciplín v těchto oborových žebříčcích tak dokládá jejich mezinárodní konkurenceschopnost, zejména co do kvality výzkumu realizovaného na univerzitě v daných oblastech. Oborové žebříčky společnosti QS zveřejněné v roce 2022 pokrývaly celkem 51 oborů, přičemž Masarykova univerzita se umístila celkem v 11 z nich, tedy stejně jako v roce předchozím. Máme radost, že se nám dlouhodobě daří své postavení zlepšovat, neboť ještě před dvěma lety jsme se probojovali pouze do osmi oborových žebříčků. Naše univerzita dosáhla v tomto roce nejlepšího umístění v oboru archeologie. Zde globální umístění na 201.–230. pozici dokládá, že postavení archeologického výzkumu na Masarykově univerzitě patří skutečně ke světové špičce. Navíc současně se v tomto žebříčku neobjevuje žádná jiná česká vysoká škola. Také nás těší, že jsme nejlépe hodnocenou českou univerzitou i v enviromentálních vědách, kde se nacházíme v mezinárodní konkurenci na velmi podobném umístění, konkrétně na 201. a 250. pozici. Radost máme i z vylepšeného postavení Masarykovy univerzity v oborech biologické vědy a zemědělství a lesnictví (shodně na 251.–300. pozici na světě) a v medicíně (301.–350. příčka celoplanetárního žebříčku). Velmi pozitivně vnímáme, že poprvé jsme zmíněni také v oboru právo, kde nám patří 301.–340. příčka na světě," uvedl Radim Sajbot, tiskový mluvčí Masarykovy univerzity. 

Mezi dlouhodobě kvalitní patří v České republice skupina oborů označovaná jako Life Sciences & Medicine. Kromě 159. Univerzity Karlovy, která byla loni 213., se v žebříčku umístila také Masarykova univerzita (326.) a Akademie věd ČR (369.). Obě si v umístění taktéž polepšily.

I v kategorii oborů Natural Sciences se velmi dobře umístily hned tři české instituce. Nejlepší Univerzita Karlova poskočila o víc než 20 příček a obsadila 165 místo). O přibližně 100 míst za ní se umístila Akademie věd ČR (255.), která loni byla až 335. Úspěšnou trojici uzavírá České vysoké učení technické v Praze (238.). Do žebříčku se vešla ještě Univerzita Palackého v Olomouci a Masarykova univerzita v Brně (401.–500.).

„Univerzita Palackého si v mezinárodním srovnání QS World University Rankings by Subject 2022 drží při porovnání hodnocení z loňského roku svá umístění, přičemž v oblasti biologických věd či fyziky a astronomie své pozice dokonce upevňuje. Oproti Univerzitě Karlově či Masarykově univerzitě však má naše instituce stále o co usilovat,” uvedl k výsledkům Michal Malacka, prorektor pro strategii a vnější vztahy Univerzity Palackého v Olomouci. Na nejvyšší pozici ve světovém srovnání se UP vyšvihla v zemědělství a lesnictví. Umístění na 251. až 300. pozici si UP drží již čtvrtým rokem. „Ve všech oborech, v nichž se UP umístila, obsadila v rámci České republiky třetí místo, v případě všeobecné oblasti přírodní vědy čtvrté,” dodal prorektor.

Další prvenství z českých univerzit drží opět Univerzita Karlova v oblasti Social Sciences & Management. Tam se vyšvihla o 23 příček na místo 264. Vysoká škola ekonomická v Praze se naopak s místem 401.–450. oproti loňsku zhoršila, nicméně stejně jako loni se v oboru Ekonomie a ekonometrie umístila na 250.–300. místě a v oboru Účetnictví a finance na 201.–250. místě. Univerzita Karlova se v oboru  Ekonomie a ekonometrie umístila na 137. příčce. Nově se do oblasti sociálních věd dostala také Masarykova univerzita, obsadia 451.–500. místo.

V oboru Engineering & Technology bodovalo České vysoké učení technické v Praze. To obsadilo 175. příčku. Dobře si vedlo také Vysoké učení technické v Brně, kterému patří příčka 247. Za ní se na 382. místě umístila i Univerzita Karlova a 451.–500. místo patří Akademii věd ČR.

Česká republika je se 71 hodnocenými programy z 15 institucí v letošním oborovém žebříčku 44. nejvíce zastoupenou zemí na světě. Například Masarykova univerzita se umístila v 15 kategoriích a Univerzita Karlova v 27.

 

Celý žebříček QS Rankings by Subjects si můžete prohlédnout zde.

 

Autor: Vědavyýzkum.cz (BK)

Zdroj: QS World University Rankings, VŠE v Praze, Univeverzita Palackého v Olomouci