facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

INOVACAST: Chceme zkusit změnit svět

4. 5. 2022
INOVACAST: Chceme zkusit změnit svět

Potřeba vyřešit každodenní problém se sháněním dodavatelů na nárazové zakázky ve strojírenství dovedla bratry Jakuba a Milana Málkovy z Hradce Králové až k založení portálu Kooperace.cz a následně Factoree.online, který digitalizuje propojování nabídky a poptávky ve strojírenství. S Alešem Vlkem si v dalším dílu Inovacastu povídají o počátcích podnikání v rodinné firmě, cenných zkušenostech z „korporátu“ a o tom, jak se za pochodu učí přežít v turbulentním start-upovém světě.

„Snažím se pochopit, jaké přesné standardy tam jsou, ale ony tam asi nejsou,“ říká Milan Málek o fungování s investory, kde nejdůležitější je „odnaučit se koukat na ziskovost,“ protože „tady jsou cíle jiné.“ A shodují se, že vstup do světa venture kapitálu jim dal možnost vybudovat firmu, aniž by museli primárně hledět na její okamžitou ziskovost, „což je pro mě vlastně úplně ideální výzva,“ uzavírá Jakub Málek.

Jakub a Milan Málkovi působí ve strojírenství a distribuci hutních materiálů již přes 20 let. Společně založili svoji první firmu a společně podnikají již od svých 20 let. Jakuba vždy táhlo IT a programování, Milan byl spíš obchodník. Společně také působili ve firmě Van Leeuwen 8 let, kde se Jakub věnoval logistice na manažerských pozicích a Milan si postupem času vypracoval od obchodního zástupce až na obchodního manažera pro střední Evropu. Touha vytvořit vlastní inovativní firmu, přivedla Jakuba a Milana k nápadu založit projekt Kooperace.cz, následovaný platformou Factoree.online – online továrnu na objednávání strojírenských dílů, kde Milan je CEO a Jakub CTO & CFO společnosti.

https://www.ncp40.cz/aktuality/chceme-zkusit-zmenit-svet-rikaji-jakub-a-milan-malkovi