facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Grantová agentura ČR podpoří první projekt spolupráce s USA

4. 7. 2022
Grantová agentura ČR podpoří první projekt spolupráce s USA

Americká Národní vědecká nadace a Grantová agentura České republiky financují nový společný projekt vědců z americké Kalifornské univerzity v San Diegu a českého výzkumného centra ELI Beamlines, který bude zkoumat vznik hmoty a antihmoty přímo ze světla.

ELI USA

Infrastruktura P3 (Plasma Physics Platform) na ELI Beamlines, kde budou probíhat experimenty.

Hvězdné objekty, jako jsou pulsary, mohou díky svým extrémním energiím vytvářet hmotu a antihmotu přímo ze světla. Magnetické pole neboli „magnetosféra“ pulsaru je totiž naplněno elektrony a pozitrony, které vznikají při srážkách fotonů. Reprodukovat stejné jevy v pozemské laboratoři je nesmírně náročné. Teorie však naznačují, že by to mělo být možné za pomoci vysoce výkonných laserů.

Infrastruktura pro extrémní světlo (ELI ERIC) jako první mezinárodní výzkumná infrastruktura zaměřená na použití vysoko výkonových laserů s vysokou intenzitou takové možnosti výzkumu umožní. Nově vybraný projekt tak kombinuje teoretické znalosti Kalifornské univerzity v San Diegu (USA) a experimentální znalosti ELI Beamlines.

Projekt v hodnotě zhruba 23 milionů korun, který společně financují Americká Národní vědecká nadace (NSF) a Grantová agentura ČR, povede profesor Alexey Arefiev z Kalifornské univerzity v San Diegu. Vývoj terčů pro lasery s vysokou opakovací frekvencí bude probíhat v General Atomics pod vedením Maria Manuela, zatímco primární experimenty budou prováděny na ELI Beamlines týmem vedeným Florianem CondaminemStefanem Weberem.

„Očekáváme, že tato spolupráce mezi San Diegem a ELI Beamlines bude významným krokem vpřed pro sbližování americké vědecké obce a týmu ELI při společných experimentech,“ říká Stefan Weber.

Spolupráce s Američany pomůže zejména mladým vědcům

„Jedná se o vůbec první projekt financovaný Grantovou agenturou České republiky a americkou National Science Foundation. Věřím, že nová spolupráce mezi agenturami povede k řadě úspěšných projektů a spolupracující vědecké týmy z České republiky a USA z ní budou profitovat,“ říká předseda GA ČR Petr Baldrian. Novou spolupráci vítá také jeho americký protějšek, ředitel Americké Národní vědecké nadace Sethuraman Panchanathan„Jsme velice rádi, že můžeme s našimi kolegy v České republice dále rozšiřovat mezinárodní vědeckou spolupráci v oblasti umělé inteligence, nanotechnologií a výzkumu plazmatu. Jsem optimistický, že toto je první z mnoha projektů spolupráce mezi NSF a GA ČR.“ 

Podle Petra Baldriana si americká NSF pečlivě vybírá a prověřuje, s kým bude spolupracovat. „Jen dohodnutí spolupráce nám zabralo dva roky. Je to ocenění pro GA ČR a především pro českou vědu, že s námi chce americká strana spolupracovat. Znamená to, že nás bere jako partnery,“ vysvětluje Baldrian. Podle něj ale přidaná hodnota celé spolupráce tkví především v tom, že propojuje české a americké vědecké prostředí. „Čeští vědci v rámci této spolupráce získají možnost pracovat s badateli z nejlepších vědeckých institucích na světě, jako je například Harvard, Berkeley nebo MIT,“ dodává Baldrian.

„Inspirativní pro české řešitele bude přímý kontakt s kulturou vědecké práce na amerických institucích,“ domnívá se Petr Baldrian. „Zejména pro mladé vědce bude pobyt na partnerském pracovišti v USA při řešení společných projektů velmi přínosný.“

Prozatím je spolupráce s NSF dohodnuta na tři roky a tematicky je omezena na projekty z oblasti umělé inteligence, nanotechnologií a věd o plazmatu. „Pokud vše půjde podle našich představ, bude spolupráce nejen prodloužena, ale také rozšířena o další oblasti,“ říká Petr Baldrian.

V současnosti se Grantová agentura zaměřuje ale také na rozšiřování spolupráce v rámci Evropy především v rámci iniciativy Weave. Cílem této evropské iniciativy je financovat a podporovat excelentní mezinárodní výzkumné projekty hodnocené na principu Lead Agency, který mimo jiné umožňuje výrazné snížení administrativní zátěže. Dosud GA ČR tímto způsobem spolupracuje s Rakouskem, Německem, Polskem, Slovinskem nebo Švýcarskem.

V dohledné době by měla být dohodnuta spolupráce například s chorvatskou agenturou a v dalších letech by mělo následovat propojení s Belgií, Norskem a Švédskem.

Výběrové řízení jednotlivých projektů je náročné. „Hodnocení kvality návrhů projektů NSF, která má přísná, ale zároveň rigorózní a transparentní měřítka, a GA ČR výsledky jejího hodnocení přejímá,“ vysvětluje Petr Baldrian. „Lze tak říci, že projekt, který NSF doporučí, s ní GA ČR bude společně financovat. Už nyní víme, že NSF doporučuje další projekt k financování, který bude oznámen během několika týdnů. Získání společného projektu v této společné soutěži je vždy velmi prestižní,“ dodává.

 

Autor: Vědavýzkum.cz (JT)

Zdroj: Grantová agentura ČR