facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

INOVACAST: Jsme uprostřed masivní přeměny evropského hospodářství a energetiky

29. 6. 2022
INOVACAST: Jsme uprostřed masivní přeměny evropského hospodářství a energetiky

O tom, že se nyní nacházíme na poli zásadních (nejen) energetických změn, které přetvoří evropské hospodářství na nadcházejících 40 let, mluvil v Inovacastu Aleš Vlk s Petrem Gamanem, který propojuje svět akademiků, businessu a veřejné správy a v centru PATRIC pomáhá na svět zajímavým technologickým projektům.

„Ačkoli byl podepsán Green Deal a vytyčené směřování, nemáme připravenou legislativu na transformaci energetiky, ani nejsme připraveni na příchod nových technologií. Je škoda, že jsme si to neuvědomili o pár let dřív a na změny se v ČR nepřipravili. Protože se to dalo čekat.“ Švejkovský přístup se podle Gamana netýká jen státu, ale i v průmyslových podniků, které řešily pouze krátkodobé problémy.

Schopnost dlouhodobého strategického plánování v kombinaci s rozhodnou a razantní akcí je v této době důležitější více než kdy jindy. O konkrétních příkladech diskutujeme v Inovacastu.

Petr Gaman je technickým ředitelem mezinárodního centra výzkumu pokročilých technologií a inovací se sídlem v Praze (PATRIC). Je absolventem ZČU v Plzni, fakulty elektrotechnické, celoživotně působí v elektrotechnickém průmyslu a zaměřuje se na R&D projekty v oblasti elektromobility a využití baterií. Během své profesní dráhy pracoval jako technický ředitel ve firmách Škoda Electric, Flextronics Czech a Hutchinson a jako výkonný ředitel technologické firmy AERS s.r.o. V současné době se nejvíce věnuje energetickým auditům.

https://www.ncp40.cz/aktuality/jsme-uprostred-masivni-premeny-evropskeho-hospodarstvi-a-energetiky