facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Spin-off České zemědělské univerzity v Praze řeší plýtvání jídla

4. 9. 2022
Spin-off České zemědělské univerzity v Praze řeší plýtvání jídla

Konec plýtvání při skladování potravin díky využití biologicky aktivních látek rostlinného původu! Hitem výstavy Země živitelka byl třívrstvý pytel na brambory umožňující jejich dlouhodobé uchovávání za pokojové teploty. Ten vznikl ve spolupráci České zemedělské univerzity v Praze a její spin-off společnosti Terpenix.

20220902Zembag

Návštěvníkům veletrhu vše názorně předvedl a vysvětlil Matěj Božik z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.

Výzkum týmu Matěje Božika na katedře kvality a bezpečnosti potravin je zaměřen na přírodní látky, zejména na silice. Na Zemi živitelce názorně předvedl, jak se silice získávají. „Máme tu ukázku aparátu na destilaci silic, pak malou poznávačku silic uzavřených v prachovnicích, kdy návštěvníci mohou přiřazovat názvy rostlin, ze kterých ta silice pochází, a potom ještě v malých vzorkovnicích vzorky koření, ze kterého konkrétní silice pochází,“ popisuje Matěj Božik svoji vědeckou kuchyni.

Rozhodně ale nezapomněl na ukázku aplikovaného výzkumu, kterým je pytel Zembag. Ten vznikl ve spolupráci ČZU a její spin-off společnosti Terpenix a slouží ke skladování brambor. „Je to několikavrstvý pytel a v něm je speciální stabilizovaná kmínová silice, která efektivně brání klíčení brambor. Pro porovnání zde máme vystaveny brambory, které byly šest měsíců skladované v Zembagu, a ty, které byly v běžných pokojových podmínkách. Rozdíl je evidentní.“

Spin-off firma ČZU Terpenix má svůj internetový obchod s doménou Ošetřeno.cz. Ten se se v hlavní soutěži E-shop roku 2021 umístil jako třetí nejlepší. Porota ocenila důraz na udržitelnost a ekologii, charakteristický pro všechny jeho produkty. Největším hitem této firmy zůstává Zembag – designový pytel z jutoviny, který pojme 5 nebo 10 kg brambor a je zárukou jejich dlouhodobé dobré kondice. Zatím funguje jen na brambory, ale už rok běží projekt BioStore na vývoj dalších podobných systémů.

„Funguje to velmi jednoduše. Inspirovali jsme se původními pěstiteli brambor, Jihoameričany, kteří používali podobný systém, jenže ne ve formě pytle, ale tzv. krechtování. Jednoduše zakopávali brambory pod zem s bylinkami, které měly podobně účinné látky jako náš kmín. Takový systém funguje i v našem pytli, který zabraňuje přístupu světla, aby brambory nezezelenaly, uchovává dostatečnou vlhkost vzduchu, aby nevysychaly, a zároveň zabraňuje klíčení díky kmínové silici. Máme tu i pokusy delší než dvanáct měsíců, kdy brambory byly ještě v relativně dobrém stavu,“ vysvětluje další z týmu Pavel Klouček.

Taková věc by rozhodně mohla být užitečná i pro skladování jiných potravin, a tak už je ve vývoji další produkt. „Zembag vznikl z potřeby zamezit plýtvání potravinami, ale vidíme, kam je možné směřovat dál. Zaměřujeme se na hlavní potraviny nebo produkty, které doma nejvíc trpí, protože nemají ty správné podmínky. Ze zeleniny je další na řadě česnek a cibule, kterých se skladuje relativně velké množství, a většinou ne moc dobře. Nebo jablka, ta se tradičně v domácnostech uskladňují špatně,“ upozorňuje Pavel Klouček.

 

Autorka: Lenka Prokopová

Foto: Michal Benda

Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Redakčně upraveno