facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Top 10 vědeckých objevů za září: Muži zažívají větší sociální izolaci než ženy

3. 10. 2022
Top 10 vědeckých objevů za září: Muži zažívají větší sociální izolaci než ženy

Jak souvisí gender a sociální izolace? A co člověku přináší procházky v přírodě a pobyt u řeky? A jaký vliv mají uprchlíci na národní ekonomiku? Přečtěte si o deseti vědeckých objevech, které v září 2022 vzbudily největší pozornost na sociálních sítích v globálním měřítku.

stock river

1. Chlapci a muži zažívají větší sociální izolaci než dívky a ženy

Studie publikovaná v časopise Journal of Health and Social Behavior zjistila, že chlapci a muži zažívají větší sociální izolaci než dívky a ženy, přičemž tento rozdíl disproporčně postihuje svobodné nebo osoby s narušenou vztahovou historií. Dále se míra sociální izolace zvyšuje od dospívání až do pozdějšího věku u obou pohlaví. Více zde.

(65 000+ upvotů, altmetrika: 112)

2. Černoši jsou častěji zastavováni kvůli Trumpovi

Údaje z 35 milionů dopravních zastávek ukazují, že pravděpodobnost, že zastavený řidič je černoch, se po Trumpových předvolebních mítincích v roce 2016 zvýšila o 5,74 %. Tento efekt je okamžitý, specifický pro černošské řidiče, trvá až 60 dní po mítinku a není odůvodněn změnami v chování řidičů. Více zde.

(57 000+ upvotů, altmetrika: 456)

3. Hodinou chůze proti stresu

Hodinová procházka v přírodě pomáhá snížit aktivitu v oblasti mozku, která je spojena se zpracováním stresu. Více zde.

(55 000+ upvotů)

4. Generace Z uznává klimatickou změnu

Generace Z – lidé narození po roce 1995 – se v drtivé většině domnívají, že změnu klimatu způsobuje člověk a činnosti jako spalování fosilních paliv, odlesňování a odpady. Studie však odhalila, že pouze třetina z nich chápe, jak k emisím přispívá chov hospodářských zvířat a spotřeba masa. Více zde.

(54 000+ upvotů)

5. Nový lék proti rakovině

Studie pod vedením UCSF ukazuje slibné předklinické výsledky v zabíjení rakovinových buněk rezistentních vůči současné léčbě. Více zde.

(53 000+ upvotů)

6. Uprchlíci pomáhají ekonomice

Uprchlíci jsou nepřesně vykreslováni jako přítěž pro ekonomiku a státní pokladnu. Prudké snížení počtu přijímaných uprchlíků v USA od roku 2017 stálo americkou ekonomiku více než 9,1 miliardy dolarů ročně a státní pokladnu více než dvě miliardy dolarů ročně. Více zde.

(53 000+ upvotů)

7. Požáry lesů ničí úspěchy ochrany životního prostředí

Výzkumníci ze Stanford University zjistili, že kouř z lesních požárů narušuje desítky let trvající zlepšení kvality ovzduší a vystavuje miliony Američanů extrémním úrovním znečištění. Více zde.

(52 000+ upvotů)

8. Méně zpráv, méně politiky

Studie zjistila, že ti, kteří se vyhýbají zprávám, tak činí částečně proto, že očekávají, že je zprávy znepokojí, aniž by byly relevantní pro jejich život, což vede k omezenému zapojení do jejich konzumace, a tím i do občanských a politických záležitostí. Více zde.

(49 000+ upvotů)

9. Vlády zvýšily přerozdělování

V 16 ze 17 vyspělých demokracií vlády zvýšily ekonomické přerozdělování, aby kompenzovaly střední a nižší třídy v situaci rostoucí ekonomické nerovnosti. To je v rozporu s tvrzením, že vlády nereagují na požadavky obyvatelstva. Jedinou výjimkou jsou Spojené státy. Více zde.

(48 000+ upvotů)

10. Pobytem u řeky ke štěstí

Pobyt u kanálů a řek je spojen s pocitem štěstí a zdraví. Více zde.

(44 000+ upvotů)

 

Články jsou sumarizovány do čtivé podoby, jejich závěry a jako použité metody ovšem mohou být problematizovány a zjednodušená deskripce ve formě popularizačního sdělení může být nepřesná. Zájemce pro bližší informace proto odkazujeme přímo na konkrétní studie.

Analýza je vyhotovena na základě nejlépe hodnocených příspěvků v největším vědeckém fóru na americké sociální síti Reddit, je uvedeno také hodnocení dle softwaru Altmetric.com (altmetrika), jež počítá skóre vědeckých výzkumů na základě zmínek na Twitteru či v médiích. Zde je např. analytické vyhodnocení prvního výzkumu. Z něj je patrné, že jen na Twitteru jej sdílelo přes 119 uživatelů, co mají celkem více než 228 000 sledujících. Analytický přehled byl vyhotoven 28. 9. 2022.

 

Autor: Eduard Petiška

Autor působí ve společnosti Sciencecom Agency, která se zabývá komunikační a analytickou činností pro české a zahraniční univerzity a výzkumné organizace.