facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

INOVACAST: Češi mají dlouhý start, ale umí se dostat do čela

5. 10. 2022
INOVACAST: Češi mají dlouhý start, ale umí se dostat do čela

Monika Vondráková stála u založení Nadačního fondu Neuron a dnes je předsedkyní jeho správní rady. Fond Neuron podporuje i Jaroslav Řasa, majitel společnosti ABRA Software. V Inovacastu diskutují podporu české vědy s Alešem Vlkem. „Aby se společnost a civilizace posouvaly dopředu, je potřeba podporovat vědu a umění, řekl Josef Hlávka. A to mě zaujalo, vysvětluje svoje začátky s Neuronem Monika Vondráková. Začala jsem se věnovat tomu, jak vědce a vědu prezentovat veřejnosti.

Snažíme se být maximálně užiteční a efektivní. Ročně vydáme skoro deset milionů na odměny pro vědce.”To potvrzuje i Jaroslav Řasa. „Vědu nelze financovat jen ze soukromých zdrojů”, říká „ale v úspěšných zemích vědu podporuje i tento sektor.”

„Základní výzkum se mění na aplikovaný, když někoho napadne, jak to využít. Je třeba, aby český výzkum prošel trochu tvrdší selekcí a říci, kde se dělá opravdu dobrý a světový základní výzkum a kde se lidé jenom trochu vezou. Tam bychom se měli zamyslet, zda to nejsou zbytečně vynakládané prostředky.” Všímá si i českých specifik: „Češi jsou ve spoustě věcí zpočátku velmi váhaví. Celý svět už něco dělá, ale u nás se jen diskutuje. Přesto jsme potom schopni věci dohnat se dostat do začátku toho pelotonu… Máme prostě dlouhý start.” Bio: Jaroslav Řasa, majitel a zakladatel ABRA Software, člen představenstva NCP 4.0 Po studiích Kybernetiky na ČVUT v Praze plánoval vědeckou dráhu. Osud a knížka od Tomáše Bati ale rozhodly jinak. V roce 1991 vznikl informační systém, který se stal základem společnosti ABRA Software.

Firma dnes zaměstnává 150 lidí a její software používají desetitisíce zákazníků.Smysluplným aktivitám se Jaroslav Řasa věnuje i mimo vlastní podnikání. Příkladem je spolupráce s Nadačním fondem Neuron, kde podporuje mladé vědce nebo projekt Můžeš podnikat!, jehož náplní jsou přednášky pro středoškoláky. Jaroslav Řasa je i členem představenstva Národního centra Průmyslu 4.0 Monika Vondráková, ředitelka brandu ABRA SoftwareProfesní dráhu začínala ve finančním sektoru (10 let v BNP Dresdner Bank). Posledních 15 let se věnuje budování značek, marketingu a PR. Působila několik let ve společnosti RSJ na pozici ředitelky komunikace a od roku 2014 odpovídá za rozvoj značky ABRA Software. Je předsedkyní správní rady Nadačního fondu Neuron, který v roce 2010 spoluzakládala.

https://www.ncp40.cz/aktuality/monika-vondrakova-a-jaroslav-rasa-cesi-maji-dlouhy-start-ale-umi-se-dostat-do-ce