Nezávislé informace o vědě a výzkumu

Evropská komise zahájí činnost vědeckého centra na zlepšení kvality potravin

18. 3. 2018
Evropská komise zahájí činnost vědeckého centra na zlepšení kvality potravin

V reakci na obavy spotřebitelů týkající se kvality potravin a podvodných praktik v potravinářství zahájí Evropská komise činnost znalostního centra pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin provozovaného Společným výzkumným střediskem.

Obavy spojené s kvalitou potravin a podvody v potravinářství podrývají důvěru spotřebitelů a poškozují celý potravinový řetězec v Evropě - od zemědělců až po maloobchodníky. Úkolem znalostního centra, tvořeného sítí odborníků, bude podporovat Evropskou komisi i vnitrostátní orgány prostřednictvím přístupu k aktuálním vědeckým znalostem v oblasti podvodů v potravinářství a otázek kvality potravin a sdílením těchto znalostí.

Tibor Navracsics, komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport odpovědný za Společné výzkumné středisko, zahájí činnost nového znalostního centra pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin ve Štrasburku za přítomnosti místopředsedy odpovědného za energetickou unii Maroše Šefčoviče a komisařky pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věry Jourové.

Před zahájením činnosti znalostního centra komisař Navracsics uvedl: „Potraviny jsou jednou z oblastí, kde může věda velmi přímo a hmatatelně prokázat své přínosy pro občany. Kvalita potravin, které jíme, je pro nás pro všechny důležitá, a jelikož podvody v potravinářství jsou mezinárodní trestnou činností, hraje Evropská unie v jejich řešení jasnou úlohu.“

Komisařka Jourová k tomu zároveň dodala: „Komise bere otázkou kvality potravin a bezdůvodných rozdílů velmi vážně a podnikla již k vyřešení tohoto problému řadu konkrétních kroků. Klíčovou součástí této práce je poskytování lepších vědeckých důkazů. Toto nově vytvořené znalostní centrum, které zajišťuje propojení odborníků a znalostí z různých míst v rámci Evropské komise i mimo ni, dále přispěje ke shromažďování a zpracovávání vědecky podložených důkazů. Jeho práce rovněž přispěje k rozvoji společné zkušební metodiky, která nám pomůže při uplatňování a vymáhání právních předpisů v oblasti potravinářství a ochrany spotřebitele.“

Znalostní centrum pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin bude také vytvářet a zveřejňovat informační zpravodaje, interaktivní mapy, databáze a pravidelné zprávy. Znalostní centrum bude plně financováno Evropskou komisí. Velikost jednotlivých odborných skupin bude záviset na předmětu jejich činnosti. Znalostní centrum bude doplňovat síť EU pro podvody s potravinami tím, že bude poskytovat rozhraní mezi vědou a tvorbou politiky.

Znalostní centrum pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin je již pátým centrem a jeho činnost byla zahájena po znalostních centrech pro biohospodářství, územní politiky, migraci a demografii a zvládání rizik katastrof.

 

Zdroj: Evropská komise