facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

Ernst & Young - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Evropská komise zahájí činnost vědeckého centra na zlepšení kvality potravin

18. 3. 2018
Evropská komise zahájí činnost vědeckého centra na zlepšení kvality potravin

V reakci na obavy spotřebitelů týkající se kvality potravin a podvodných praktik v potravinářství zahájí Evropská komise činnost znalostního centra pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin provozovaného Společným výzkumným střediskem.

Obavy spojené s kvalitou potravin a podvody v potravinářství podrývají důvěru spotřebitelů a poškozují celý potravinový řetězec v Evropě - od zemědělců až po maloobchodníky. Úkolem znalostního centra, tvořeného sítí odborníků, bude podporovat Evropskou komisi i vnitrostátní orgány prostřednictvím přístupu k aktuálním vědeckým znalostem v oblasti podvodů v potravinářství a otázek kvality potravin a sdílením těchto znalostí.

Tibor Navracsics, komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport odpovědný za Společné výzkumné středisko, zahájí činnost nového znalostního centra pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin ve Štrasburku za přítomnosti místopředsedy odpovědného za energetickou unii Maroše Šefčoviče a komisařky pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věry Jourové.

Před zahájením činnosti znalostního centra komisař Navracsics uvedl: „Potraviny jsou jednou z oblastí, kde může věda velmi přímo a hmatatelně prokázat své přínosy pro občany. Kvalita potravin, které jíme, je pro nás pro všechny důležitá, a jelikož podvody v potravinářství jsou mezinárodní trestnou činností, hraje Evropská unie v jejich řešení jasnou úlohu.“

Komisařka Jourová k tomu zároveň dodala: „Komise bere otázkou kvality potravin a bezdůvodných rozdílů velmi vážně a podnikla již k vyřešení tohoto problému řadu konkrétních kroků. Klíčovou součástí této práce je poskytování lepších vědeckých důkazů. Toto nově vytvořené znalostní centrum, které zajišťuje propojení odborníků a znalostí z různých míst v rámci Evropské komise i mimo ni, dále přispěje ke shromažďování a zpracovávání vědecky podložených důkazů. Jeho práce rovněž přispěje k rozvoji společné zkušební metodiky, která nám pomůže při uplatňování a vymáhání právních předpisů v oblasti potravinářství a ochrany spotřebitele.“

Znalostní centrum pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin bude také vytvářet a zveřejňovat informační zpravodaje, interaktivní mapy, databáze a pravidelné zprávy. Znalostní centrum bude plně financováno Evropskou komisí. Velikost jednotlivých odborných skupin bude záviset na předmětu jejich činnosti. Znalostní centrum bude doplňovat síť EU pro podvody s potravinami tím, že bude poskytovat rozhraní mezi vědou a tvorbou politiky.

Znalostní centrum pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin je již pátým centrem a jeho činnost byla zahájena po znalostních centrech pro biohospodářství, územní politiky, migraci a demografii a zvládání rizik katastrof.

 

Zdroj: Evropská komise