Centrum transferu technologií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně představuje výsledky prvního uzavřeného dílčího projektu GAMA. Zaměřoval se na komerční uplatnění nově připraveného révového nápoje se zvýšenými hodnotami zdraví přínosných látek.
Program aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA Technologické agentury ČR je zaměřen na podporu ověření výsledků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje z hlediska jejich uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití.
Univerzitní institut (UNI) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně získal v rámci programu GAMA finanční podporu na projekt Komercializace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.
Prvním z již ukončených projektů je dílčí projekt řešitelského kolektivu pod vedením prof. Ing. Vlastimila Fice, DrSc. V souladu s původním záměrem je výstupem projektu přírodní révový nápoj se zvýšenými hodnotami biologicky aktivních látek, který je uplatnitelný samostatně i jako médium (nosič) medicinálních a potravinových doplňků. Díky zvýšenému obsahu biologicky aktivních látek představuje účinnou formu prevence pro celý profil populace. Z technologického hlediska je nápoj řešen i bez alkoholové fermentace.
V rámci řešení projektu probíhaly analýzy vzorků moštů modrých hroznů révy vinné z hlediska stability biologicky aktivních látek a analýzy pro stanovení hodnot biochemických, mikrobiologických a enologických. Souběžně probíhající marketingové aktivity se zaměřily na laickou i odbornou veřejnost, která byla informována o nápoji.
Ještě před ukončením projektu nalezl nápoj vážného zájemce o výrobu a aktuálně se jedná o uzavření licenční smlouvy.V současné době probíhají jednání i s dalšími společnostmi a rýsuje se spolupráce směrem k východním i západním trhům.
Zdroj: Centrum transferu technologií UTB ve Zlíně
- Autor článku: ne
- Zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně