Vyhledat

iocb tech

hlavní partner portálu

Nezávislé informace o vědě a výzkumu

Od září letošního roku má Česká zemědělská univerzita nového ERA CHAIR HOLDERa – lídra pro excelentní mezinárodní tým DRIFT-FOOD na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, který má za úkol vytvořit výzkumnou platformu pro vývoj nových postupů zpracování potravin. Tento tým povede Diana Baigts Allende, renomovaná vědkyně s bohatými mezinárodními zkušenostmi.

CZU ERA

Baigts Allende pracovala na akademické půdě a v prestižních výzkumných institucích ve Španělsku, Nizozemsku, Belgii a Mexiku, vždy v oblastech výživy, potravinářských věd, potravinářského inženýrství a potravinářských technologií. Vedla ambiciózní projekty, které přinesly hmatatelné vědecké výsledky a dopad na vědeckou komunitu, průmysl a společnost. Pod jejím vedením prošla řada budoucích profesionálů v oboru potravinářských věd a výživy. Ve svém výzkumu se zaměřuje na nedostatečně využívané a udržitelné zdroje v potravinářství uplatnitelné při výrobě přísad s vyšší přidanou hodnotou (hlavně bílkovin) a na potravinářské produkty cílené na zranitelné skupiny obyvatel. Práce Baigts Allende vedla k udělení řady patentů. Je členkou Ústavu potravinářských věd a technologií (USA), členkou Národního systému výzkumných pracovníků (SNI, Mexiko) a vědeckou recenzentkou (oblast VI) Národní rady pro vědu a technologie (CONACyT, Mexiko).

Co Vás přimělo k tomu, že jste přijala pozici ERA CHAIR HOLDERa? Jaká byla Vaše motivace?

Tuto pozici jsem přijala, protože je to pro mě velká příležitost ve vztahu k vedení výzkumného týmu. Mým cílem je vytvořit solidní tým, který se bude věnovat aplikovaným vědám ve výrobě potravin. Věřím, že tento projekt bude mít velký přínos pro vědeckou komunitu a bude mít dopad na celou společnost.

Na co se ve výzkumu zaměřujete?

Můj výzkum se primárně zaměřuje na zpracování potravin a výrobu vysoce výživných a udržitelných produktů pro určité cílové skupiny. To zahrnuje zkoumání nedostatečně využívaných přírodních zdrojů, s nimiž se také často plýtvá, za účelem získávání přísad (bio a technofunkčních) k výrobě potravin se zvýšenou nutriční hodnotou a kvalitou.

Čeho byste chtěla dosáhnout na České zemědělské univerzitě v Praze?

Mým primárním cílem je vybudovat zde pracoviště, které bude sloužit jako centrum špičkového výzkumu v potravinářských technologiích. Chci podporovat vědeckou excelenci, zvýšit mezioborovou spolupráci a mezinárodní prestiž týmu a celé univerzity.

Máte zkušenosti z mnoha zemí světa. Jak je na tom Česká republika v porovnání se zeměmi, kde jste působila?

Mám zkušenosti s prací ve svém oboru z řady zemí v Evropě a v Severní Americe. Každý národ má své jedinečné přednosti a výzvy v oblasti potravinářských technologií. Česká republika nabízí perspektivní prostředí pro výzkum a vývoj v zemědělství a v potravinářských technologiích díky své bohaté zemědělské tradici a stále většímu zaměření na inovace. Stejně jako mnoho jiných zemí však čelí globálním výzvám, a to ve smyslu zajištění udržitelnosti a bezpečnosti potravin i uspokojení rostoucích požadavků populace. Spolupráce s mezinárodními partnery bude pro účinné řešení těchto problémů klíčová.

Podrobnosti o projektu DRIFT-FOOD zde.

 

Autorka: Laura Míčková

Zdroj: Česká zemědělská univerzita 

 

  • Autor článku: ne
  • Zdroj: Česká zemědělská univerzita