facebooktwittergoogleinstagram

CZELO: Projekt SAFE, prohlášení k MSCA nebo publikace k akcím Jean Monnet

17. 10. 2024
CZELO: Projekt SAFE, prohlášení k MSCA nebo publikace k akcím Jean Monnet

Česká styčná kancelář v Bruselu (CZELO) připravila týdenní přehled novinek. Nepřehlédněte ohlédnutí za říjnovou odbornou stáží, prohlášení evropských organizací o programu MSCA či představení projektu SAFE. Dozvíte se také o zveřejněném harmonogramu slyšení nových komisařů a nové publikaci k 35. výročí akcí Jean Monnet.

CZELOProběhla další edice odborné stáže v oblasti VaVaI

Stáž se konala ve dnech 30.9.–4.10. a zúčastnili se jí zástupci z Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy, Institutu fyziky a plazmatu AV ČR, Univerzity Palackého v Olomouci a Českého hydrometeorologického ústavu. Na programu byla například setkání s Erasmus University Rotterdam, NTNU Brussels OfficeVrije Universiteit Brussels (VUB), během nichž mohli účastníci sdílet praxi a diskutovat o společných tématech. Účastníci stáže se také setkali se zástupci Stálého zastoupení ČR při EU a Evropské komise (GŘ pro výzkum a inovace) a diskutovali o tématech jako evaluace projektů, COST, Wideningu, ERC a MSCA. Další odborná stáž proběhne v příštím roce.

Více informací o otevření registrace najdete v newsletteru nebo na sociálních sítích CZELO na začátku příštího roku.

Společné prohlášení organizací z oblasti výzkumu a inovací o programu MSCA

Několik významných evropských organizací z oblasti výzkumu a inovací podepsalo společné prohlášení, ve kterém požadují větší uznání programu MSCA a navýšení jeho financování. V prohlášení organizace upozorňují na to, že program postrádá viditelnost ve strategiích EU, zároveň ale zdůrazňují jeho význam pro rozvoj talentů, průlomový výzkum a posilování konkurenceschopnosti Evropy. Signatáři, mezi které patří například Science Europe, MSCA Alumni či AURORA, EPSO a CESAER, vyzývají evropské instituce, aby uznaly přínos programu MSCA a navýšily jeho rozpočet. Zároveň mají zachovat bottom-up přístup, který posiluje excelenci a inovace mezi výzkumníky.

Celý dokument najdete na tomto odkazu.

Projekt SAFE podpoří ohrožené výzkumníky

Dům zahraniční spolupráce a jeho kancelář CZELO se jako asociovaný partner zapojily do pilotního projektu „Supporting At-risk Researchers with Fellowships in Europe" (SAFE), který koordinuje německá agentura DAAD ve spolupráci s Campus France, Collège de France a UNIMED. Projekt SAFE bude trvat 3 roky a poskytne 60 stipendií doktorandům a postdoktorandům, kteří ve své domovské zemi nemohou svobodně provádět svůj výzkum. Výzva bude otevřena od 18. listopadu do 20. ledna. V říjnu se rovněž spustí matchmaking platforma, která má propojit evropské instituce s výzkumníky ze zahraničí.

Více informací o projektu najdete na webu projektu.

Evropský parlament oznámil harmonogram slyšení nových komisařů

Evropský parlament zveřejnil podrobný harmonogram slyšení kandidátů na eurokomisaře, která proběhnou od 4. do 12. listopadu 2024. Slyšení kandidátky na komisařku pro startupy, výzkum a inovace, Ekateriny Zaharievy před Výborem pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), je na programu v úterý 5. listopadu od 9:00 do 12:00 hodin. Během slyšení bude Zaharieva odpovídat na otázky týkající se například její vize pro její portfolio, rozpočtu programu Horizont Evropa, evropské konkurenceschopnosti a podpory pro malé a střední podniky. Po slyšeních proběhne hodnocení každého kandidáta, na jehož základě předsedové Výborů učiní doporučení pro Konferenci předsedů. Ta rozhodne o dalším postupu.

Více informací najdete na webu Evropského parlamentu

Nové publikace při příležitosti 35. výročí akcí Jean Monnet

V letošním roce slaví akce Jean Monnet své 35. výročí. Tyto projekty již od roku 1989 podporují výuku a výzkum v oblasti studií o EU a evropské integraci na vysokých školách po celém světě. Od roku 2021 se otevřely také základním a středním školám, které chtějí podpořit výuku o tématech spojených s EU. U příležitosti tohoto výročí vydala agentura EACEA čtyři publikace, které se věnují různým aspektům těchto projektů. Zaměřují se například na přehled a analýzu dosud realizovaných projektů, představení příležitostí pro nové žadatele či praktické ukázky projektů schválených v roce 2022.

Více informací najdete na webu agentury EACEA

Zdroj: CZELO

CZELO přináší aktuální informace o dění v oblasti evropského vzdělávání a výzkumu, poskytuje informační a poradenské služby výzkumným a vzdělávacím institucím v ČR a podporuje je v pořádání pracovních jednání, workshopů, seminářů či konferencí a při dalších činnostech v Bruselu.

Česká styčná kancelář pro vzdělávání a výzkum v Bruselu – CZELO (Czech Liaison Office for Education and Research in Brussels) navazuje na činnost České styčné kanceláře pro výzkum, vývoj a inovace. Činnost kanceláře CZELO je od roku 2021 zajišťována Domem zahraniční spolupráce, díky čemuž se její dosavadní působnost v oblasti výzkumu rozšířila i o oblast vzdělávání.