Aleš Farda: Měli bychom se zaměřit na využívání geotermální energie, máme dobrý potenciál
- Autor článku: ne
- Zdroj: VědaVýzkum.cz
Aleš Farda se v CzechGlobe – Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – zabývá modelovými projekcemi změny klimatu. Zeptali jsme se ho, jak moc souvisí extrémní výkyvy počasí, jako byly nedávné povodně v Česku či hurikán v USA, s klimatickou změnou, jak bychom měli se změnou bojovat či se jí přizpůsobit a co si myslí o geoinženýrství.
- Základní údaje
- VědaVýzkum.cz
- Rozhovory a profily
Roboti v úle umožní sledovat přirozené chování včel
- Autor článku: ne
- Zdroj: České vysoké učení technické v Praze
Autonomní roboti řízení umělou inteligencí nabídli dosud nevídaný pohled do nitra včelí kolonie. Zblízka pomocí kamer sledují královnu s její družinou a generují velké soubory dat pro analýzu včelího chování. Mezinárodní výzkum pod vedením FEL ČVUT se dostal na titulní stránku prestižního Science Robotics.
- Základní údaje
- České vysoké učení technické v Praze
- Z domova
TC Praha a aktuality z Horizontu Evropa: Jednotný fond, nástroje Widening a talenty pro Česko
- Autor článku: ne
Národní informační centrum pro Evropský výzkum (NICER) Technologického centra Praha připravilo nové číslo měsíčního přehledu novinek z oblasti rámcových programů EU – Horizont Evropa a H2020.
- Základní údaje
- Technologické centrum Praha
Miroslav Koblížek: AI patologa nenahradí, jeho práci zefektivní
- Autor článku: ne
- Zdroj: Univerzita Karlova
Miroslav Koblížek je mladý motolský patolog a lektor patologie na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Nezabývá se ovšem jen medicínou, ale má i řadu dalších zájmů. To využívá ve svém výzkumu, kde se snaží ve svém oboru využít vymožeností umělé inteligence.
- Základní údaje
- Univerzita Karlova
- Rozhovory a profily
Pečivo v pytlíku z Liberce vydrží pět až devět dní jako čerstvé
- Autor článku: ne
- Zdroj: Technická univerzita v Liberci
Každodenní otázka: ještě to jíst, nebo už vyhodit? Rohlíky po dvou dnech už moc k zakousnutí nelákají, ale vyhodit je se nám nechce. Pytlík na pečivo s nanomembránou prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní.
- Základní údaje
- Technická univerzita v Liberci
- Z domova
Dalibor Vavruška: AI má obrovský potenciál, její rozvoj i provoz ale musí zůstat v lidských rukou
- Autor článku: ne
Matematik a analytik Dalibor Vavruška odhaluje myšlenky své knihy „Život v době robotů“. V knize vydané nakladatelstvím Grada, a inspirované mimo jiné debatami autora s Tomášem Budníkem ze skupiny Thein, navrhuje, jak by mělo lidstvo přistoupit k příležitostem a rizikům AI.
- Základní údaje
- Rozhovory a profily
Víte, co je greenwashing a jak mu nenaletět? Poradí Petra Koudelková
- Autor článku: ne
- Zdroj: Univerzita Karlova
Podle Petry Koudelkové z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, která se zabývá tématem komunikace udržitelnosti, je nejlepším obalem žádný obal. Udržitelný způsob života podle ní může být relativně jednoduchý a dokonce i levnější.
- Základní údaje
- Univerzita Karlova
- Z domova
Výzkumníci vyvinuli ekologicky šetrné nanočástice z rostlinného odpadu
- Autor článku: ne
- Zdroj: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze úspěšně syntetizovali bimetalické nanočástice za použití extraktů z odpadního materiálu rostlin Cannabis sativa a Vitis vinifera, čímž ukázali ekologicky šetrný přístup s výraznými antimikrobiálními vlastnostmi.
- Základní údaje
- Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- Inovace a technologie
Nina Pálešová: Látky, které jsme ve FireExpo zkoumali u hasičů, jsou všude kolem nás a populace je jim běžně vystavena
- Autor článku: ne
- Zdroj: RECETOX
Nina Pálešová je environmentální epidemioložka a čerstvá absolventka doktorského studia. Na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity začínala jako studentka experimentální biologie s plánem zaměřit se především na mikrobiologii. Když se však na jedné z přednášek dozvěděla o RECETOXu, rychle změnila názor. Vedoucího své diplomové práce si vybrala už v centru, kde zpracovala i svou dizertační práci.
- Základní údaje
- RECETOX
- Rozhovory a profily
Podporu inovací čerpají hlavně velké firmy. Na startupy se nedostává, tvrdí studie
- Autor článku: ne
- Zdroj: VědaVýzkum.cz
Které typy inovativních firem čerpají přímou a nepřímou veřejnou podporu na inovace a které naopak nikoliv? A co z analýzy dat o přijímání veřejné podpory inovativními firmami vyplývá pro národní inovační politiku a její budoucí vývoj? Na tyto otázky odpovídá nová studie think tanku IDEA CERGE-EI.
- Základní údaje
- VědaVýzkum.cz
- Z domova
Strana 97 z 745
