facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Kandidátem na rektora VŠCHT byl zvolen Pavel Matějka

16. 10. 2019
Kandidátem na rektora VŠCHT byl zvolen Pavel Matějka

Akademický senát Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zvolil v úterý 15. října kandidáta na rektora na období 2020 - 2023. Stal se jím Pavel Matějka z Fakulty chemicko-inženýrské. V čele univerzity vystřídá Karla Melzocha, jemuž s koncem roku vyprší druhé funkční období, a proto se o pozici rektora nemohl znovu ucházet.

Matějka 16Rozhodnutí senátu, který kandidáta zvolil ve druhém kole tajné volby, nyní poputuje na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a následně k prezidentovi republiky. Ten by měl kandidáta na rektora jmenovat do funkce.

O rektorskou funkci se během voleb ucházeli kromě Matějky další dva kandidáti – Milan Pospíšil z Fakulty technologie ochrany prostředí a David Sedmidubský z Fakulty chemické technologie. Z prvního kola postoupil Matějka s Pospíšilem, ve druhém kole byl zvolen 13 z celkového počtu 24 hlasů kandidátem na rektora Matějka.

Pavel Matějka vystudoval fyzikální chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, v roce 1993 nastoupil na VŠCHT Praha. V roce 2003 se habilitoval a od roku 2008 působí na VŠCHT jako profesor. V letech 2010–2013 byl proděkanem Fakulty chemicko-inženýrské pro vnější vztahy a rozvoj, od roku 2013 zastává pozici vedoucího Ústavu fyzikální chemie. V roce 2016 se stal prorektorem VŠCHT Praha pro vnější vztahy a komunikaci. Odborně se zabývá rozvojem technik vibrační spektroskopie za využití nanočástic a nanostruktur.

Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze studuje přes 4000 studentů, přičemž zcela mimořádný je podíl doktorandů, kterých má škola v průměru 700. Některé ze studijních programů jsou v rámci ČR jedinečné. Škola spolupracuje s více než stovkou akademických institucí převážně v Evropě, ale i USA, Kanadě, Japonsku nebo Vietnamu.

 

Zdroj: VŠCHT Praha