facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Vznikne v Evropě nová agentura pro výzkum a vývoj v oblasti veřejného zdraví?

27. 9. 2020
Vznikne v Evropě nová agentura pro výzkum a vývoj v oblasti veřejného zdraví?

Evropská komise se chystá zřídit obdobu amerického Biomedical Advanced Research and Development Authority. Během pandemie COVID-19 se Evropská komise dostala pod palbu kritiky, protože nedosáhla stejně intenzivní podpory pro vývoj vakcíny proti koronaviru jako v USA. Odpovědí má být nová agentura.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise, nedávno přednesla svůj projev o stavu Unie v sále zaplněném evropskými poslanci v maskách. Není tedy překvapení, že svou řeč zahájila apelem na lepší financování veřejného zdraví a požadovala větší podporu nového programu EU4Health, jehož cílem je posílit systémy zdravotní péče jednotlivých členských států.

Evropská komise navrhla, že v letech 2021-2027 by měl program EU4Health získat na zlepšení péče, která byla během pandemie ochromená, 9,3 miliardy eur. Nicméně už v červenci byl rozpočet snížen na 1,7 miliardy eur. Von der Leyen se zavázala bojovat proti těmto škrtům.

V další části projevu věnovanému otázkám zdraví zazněla i myšlenka ohledně vytvoření evropského ekvivalentu k americkému Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA). „Vybudujeme evropskou BARDA, o dalším průběhu vás budu určitě informovat,“ zavázala se předsedkyně Komise.

Americká agentura BARDA byla založena po 11. září 2001, kdy se začalo stále více skloňovat téma bioterorismu. Investice do ní se pohybují v miliardách dolarů ročně a snaží se pokrývat i výzkum v boji proti pandemiím nebo vývoj léčiv. Obecně vzato, ujímá se důležitých témat, která nejsou pro soukromý sektor tak zajímavá, ale mají celkový dopad na lidskou bezpečnost a zdraví. V průběhu let se s její podporou vyvíjely vakcíny a léčebné metody pro nemoci jako ebola, zika, antrax nebo prasečí chřipka.

Sjednocení výzkumu vakcíny v Evropě

Plán vytvoření „evropské BARDA“ pravděpodobně vznikl jako odpověď na kritiku vývoje vakcíny v Evropě a na nesolidární předběžné nákupní dohody, které mohou vyšachovat ze hry země s nízkými a středními příjmy. Generální ředitelé farmaceutických firem Pascal Soriot z AstraZenecy a Paul Hudson ze Sanofi zastávají názor, že pouze jednotná evropská agentura by spravedlivě vyjednala kupní ceny vakcíny na COVID-19 pro celou Evropu.

Inspirace v USA se nabízí. Prezident Donald Trump do BARDA napumpoval od letošního května do srpna 12 miliard dolarů, aby vznikla operace Warp Speed podporující co nejrychlejší vývoj vakcíny na COVID-19 s cílem vyrobit 300 milionů dávek do ledna 2021.

Otázka financování

Bruselští úředníci doposud nezveřejnili žádné podrobnosti o financování a správě „evropské BARDA“, ale spekulace i předčasné nabídky možných hostitelských zemí už začaly.

„Předtím, než se vybuduje agentura jako BARDA, je potřeba znát transparentně náklady. Například, s tím, jak roste knihovna nových molekul, je potřeba více finančních prostředků na budování databází a uchovávání vzorků,“ říká Steven Morrison, viceprezident think-tanku Center for Strategic and International Studies. Morrison zastává názor, že je nutné budovat dobré spojenectví s průmyslem, aby byla agentura stále ve hře a stále u nejvýznamnějších objevů.

„Evropská BARDA je nesmírně důležitým krokem k posílení biomedicínského výzkumu a hledání nových cest při péči o veřejné zdraví. Podpora výzkumu a vývoje novou institucí v oblasti zdraví by byl významný krok. Tato agentura by ale neměla být financována z programu Horizon Europe, který už i tak bojuje se snížením rozpočtu,“ uvedl Jan Palmowski, tajemník univerzitní aliance Guild of Research-Intensive Universities.

Thomas Jørgensen, hlavní koordinátor v Asociaci evropských univerzit (EUA), si myslí, že je potřeba dát této nové agentuře jasné kontury. Podle něj by mělo být jasně rozlišeno, jaký přínos bude mít k biomedicínskému výzkumu, a co už v Evropě existuje.

Strach z ovlivňování farmaceutickými firmami

„Mezera pro evropskou BARDA tu určitě je, protože stávající způsob financování je vhodnější pro základní výzkum, ale ne pro samotnou pozdní fázi vývoje a přípravy finálních produktů,“ řekl Pierre Meulien, ředitel Innovative Medicines Initiative, která propojuje soukromý a veřejný sektor v oblati vývoje léčiv.

Yannis Natsis, manažer v oblasti spravedlivého přístupu k lékům a jejich finanční dostupnosti v rámci European Public Health Alliance, však vyjádřil obavu, že agentura by mohla být ovlivňována farmaceutickými firmami. „Nová agentura by neměla pouze napravovat selhání trhu s léčivy, ale podporovat i různé inovace, které potřebujeme pro zlepšení veřejného zdraví,“ říká Natsis.

V nedávné minulosti totiž i americká BARDA čelila v souvislosti se zmíněnou Trumpovou iniciativou Warp Speed kritice za uzavření sporných smluv. Předchozí ředitel agentury Rick Bright byl odvolán z funkce letos v dubnu. Údajně to bylo kvůli jeho protestům proti pochybným smlouvám se společnostmi politicky napojenými na federální správu. V otázkách těchto smluv totiž figuruje jméno Trumpova zeťe Jareda Kushnera.

Výzkum a inovace jen na okraj

Evropská komise má každou chvíli oznámit reorganizaci Evropského výzkumného prostoru (ERA) a spustit Akční plán digitálního vzdělávání. Podle Thomase Jørgensena však nebyla v řeči von der Leyen kromě samotného oznámení myšlenky vzniku „evropské BARDA“ žádná další zmínka o výzkumu a inovacích. Komise podle všeho například chce investovat 8 miliard EUR do vývoje mikroprocesorů nové generace, ale bez podpory základního výzkumu bude tato ambice naplňována složitě.

 

Autorka: Vědavýzkum.cz (ED)

Foto: Wikimedia

Zdroj: Science Business (12)