facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Eva Zažímalová: Veletrh vědy je jednou z neprogresivnějších akcí tohoto typu u nás

7. 3. 2023
Eva Zažímalová: Veletrh vědy je jednou z neprogresivnějších akcí tohoto typu u nás

První ročník Veletrhu vědy se uskutečnil v roce 2015. Protože se ukázalo, že se jedná o atraktivní a návštěvníky vyhledávanou akci, byl zařazen mezi pravidelné akce Akademie věd ČR. Jak se jeho program vyvíjel a jak bude vypadat programová nabídka letošního ročníku, který se uskuteční 8.-10. června 2023? Na otázky odpovídala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

20230306Veletrhvedy EvaZazimalova JanaPlavec

Eva Zažímalová na loňském ročníku Veletrhu vědy. Foto: Jana Plavec

V čem podle Vás spočívá největší důležitost Veletrhu vědy pro společnost?

Cílem Veletrhu vědy je přitáhnout pozornost co nejširší veřejnosti k české vědě a výzkumu – představit záběr a šíři vědeckých oblastí, ale i špičkovou úroveň a zároveň aktuálnost a společenskou odpovědnost vědy. Současně chceme ukázat, že si uvědomujeme, že prezentovat vědeckou práci veřejnosti je potřeba a má to velký význam. Stále větší návštěvnost i zájem vystavovatelů je toho důkazem.

Jakou historii má veletrh za sebou? Jak Veletrh vědy vzniknul a jak se jeho podoba proměňovala?

Vůbec první Veletrh vědy se uskutečnil v roce 2015 a představil návštěvníkům mimo jiné expozici CERNu či Evropské jižní observatoře. Pro velký zájem byl zařazen mezi pravidelné akce Akademie věd ČR. Dva roky nato k veletrhu přibyl také doprovodný program přednášek a show v kongresovém sále. Součástí doprovodného programu je v tomto roce také koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, který je symbolickým poděkováním vedoucím zaměstnancům a obchodním partnerům Akademie věd.

Veletrh vědy se během několika let zásadně rozrostl a stal se jedním z nejprogresivnějších veletrhů tohoto typu v České republice. Počet návštěvníků, vystavovatelů, mediálních a dalších výstupů se s každým rokem zvyšuje.

Jakým způsobem změnila dvouletá vynucená pauza během pandemie pořádání veletrhu?

Je pravda, že jsme se trochu obávali, jestli budeme mít v roce 2022 dostatek vystavovatelů a jestli lidé budou ochotni přijít. Obavy se naštěstí nepotvrdily. Češi mají o vědu a poznávání zájem stále, dokonce i trochu větší než před covidovou pauzou. Myslím, že pandemie paradoxně vědu zviditelnila a zvýraznila její přínos.

Silně vnímám, že jedním ze zásadních úkolů vědy je ukazovat co nejširší veřejnosti výsledky vědecké práce, dominantně placené z veřejných peněz, probouzet zájem o vědecké poznání i o racionální přístup k novým poznatkům, a to zvláště u mladých lidí. Veletrh vědy je ideálním nástrojem.

Veletrh vědy je nejrozsáhlejším svého druhu v ČR. Jaké jsou největší výzvy, které jste při jeho pořádání museli překonávat? (Když odmyslíme okolnosti v době pandemie.)

Největší výzva čekala organizátory i vědecká pracoviště hned u jeho zrodu. Kladli jsme si otázku, jestli dokážeme přitáhnout Čechy, aby strávili své volno na veletrhu vědy a poznání. Vědecká práce je tradičně spojována s řadou stereotypů – už první ročník ale překonal očekávání a jak asi víte, loňský ročník Veletrhu vědy zaplnil dvě haly výstaviště v Letňanech, přišlo přes třicet tisíc návštěvníků a atmosféra byla naprosto elektrizující.

Změnily se za dobu pořádání veletrhu reakce veřejnosti? Všímáte si, že třeba děti, které jej navštěvují, reagují na vystavované vědecké nápady a objevy jiným způsobem? Stává se například zájem o vědu mezi dětmi běžnější?

Od začátku jsme se snažili, aby veletrh byl opravdu pro všechny – pro rodiny s dětmi, žáky a studenty, lidi na prahu dospělosti i středního věku či ty starší, seniory a seniorky, pro návštěvníky všech úrovní a typů vzdělání. Samozřejmě se naši vědci s každým ročníkem dále učí, jak co nejlépe na relativně malé ploše představit to důležité, klíčové pro dané pracoviště, pokud možno atraktivní, srozumitelnou, a ještě k tomu nejlépe interaktivní formou.

Hlavní cíl přitom zůstává stejný: předat znalosti i radost z poznávání, objevování a překonávání zdánlivě neřešitelných či příliš složitých problémů. Myslím, že reakce návštěvníků jsou pořád nadšené, a troufám si říct, že každým rokem i lepší. A co dělá radost mně osobně: nadšení se stále více zmocňuje i vědců a vědkyň Akademie věd – každý rok se zapojuje více a více ústavů Akademie i dalších institucí a je radost si každý rok prohlížet jejich nové expozice a nápady. V posledních letech tak na Veletrhu vědy zažíváme tři velkolepé dny radosti i hrdosti.

Už nyní začíná příprava na Veletrh vědy 2023. Víte už teď, na co tento rok návštěvníky pozvete?

Program Veletrhu vědy se aktuálně tvoří, ale již nyní máme potvrzenou účast více než 40 pracovišť – ústavů Akademie věd. Veletrhu vědy se zúčastní Akademie věd a její pracoviště, technologické firmy i vzdělávací instituce. Novinkou mezi vystavovateli bude například Zoo Praha, tradičně se zúčastní třeba firma Prusa Research a samozřejmě mnohé univerzity. Stále jsme v náborové fázi, takže se zájemci mohou na webu Veletrhu vědy hlásit. V loňském roce jsme měli na veletrhu například také Slovenskou akademii věd. Letos se snažíme oslovovat i další zahraniční vystavovatele. Organizačně jsme na to připraveni a pevně věříme, že se Veletrh vědy stane mezinárodně uznávanou akcí.

 

Zdroj: Akademie věd ČR