facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

Czech Space Week 2022

8. 11. 2022
Czech Space Week 2022

Pátý ročník největšího tuzemského festivalu kosmických aktivit Czech Space Week, který připravilo Ministerstvo dopravy ČR společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy Planetum se uskuteční od 28. listopadu do 2. prosince. Nabídne bohatý program pro firmy, investory, startupy, studenty, děti a ostatní fanoušky vesmíru.

„Stejně jako je vesmír bez hranic, tak jsou bez hranic i možnosti s ním spojené. Pokud má něco potenciál v době jakýchkoli krizí, tak jsou to právě inovace v této oblasti,“ říká zakladatelka festivalu Czech Space Week Tereza Kubicová, která působí v Agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest jako náměstkyně pro technologický rozvoj.

Czech Space Week kromě jiného oslaví úspěchy českých firem podnikajících v kosmickém průmyslu a představí novinky, které hýbou kosmickým odvětvím v České republice. „Za zmínku určitě stojí česká firma TRL SPACE, shodou okolností generální partner letošního ročníku Czech Space Week, která v tuzemském prostředí představuje velkou inspiraci mimo jiné kvůli své ambiciózní vizi dostat do roku 2030 na Měsíc českou vlajku,“ dodává Tereza Kubicová.

Zahajovat bude Space2Business

Zahajovací a zároveň klíčovou událostí letošního ročníku Czech Space Week je akce nazvaná Space2Business, která je oficiální akcí českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jedná se o průmyslový den kosmických firem společně s mezinárodní konferencí, B2B sekcí, veletrhem a bohatým doprovodným programem pro návštěvníky se zájmem o inovativní vesmírné technologie.

Cílem akce je podporovat podnikání v kosmickém průmyslu a vytvářet nová obchodní partnerství. Událost navazuje na sérii úspěšných Kosmických průmyslových dní, které se konaly na předchozích ročnících festivalu. Tentokrát však akce věnuje zvláštní pozornost spolupráci napříč celou Evropou a se státy z Afriky a Blízkého východu.

Panelové diskuse se zástupci kosmických agentur

V rámci akce chystají organizátoři také bohatý doprovodný program, ve kterém nebudou chybět panelové diskuze na téma Space Together se zástupci kosmických agentur z celého světa. Na hlavním pódiu se proti sobě postaví také šampioni z ESA BICu spolu se startupy ze soutěží EU a EUSPA. Odborná porota pak rozhodne o absolutním vítězi v rámci tzv. pitch competition.

Copernicus – program EU pro pozorování Země

Současně s akcí Space2Business proběhne v Kongresovém centru Praha konference nazvaná České uživatelské fórum Copernicus, která se koná v České republice již od roku 2012. Letošní ročník bude tematicky rámován dopady války na Ukrajině, které se projevují v mnoha oblastech našeho života, ať se jedná o zemědělství, obchod, energetiku, potravinovou bezpečnost, či ochranu životního prostředí.

Příští zastávka: Vesmír

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy Planetum uspořádá také minikonferenci s názvem Příští zastávka: Vesmír pro studenty středních a vysokých škol se zájmem o dění v českém kosmickém průmyslu. Cílem konference je představit mladým lidem možnosti stáží během studia i po něm a motivovat je k hlubšímu vzdělání v tomto směru. Další doprovodné akce pro studenty a děti chystají partneři Czech Space Weeku, kterými jsou Vysoké učení technické v Brně, vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury pro Českou republiku ESERO a Hvězdárna a planetárium Brno.

Festival se koná za podpory partnerů také z komerční sféry: společnosti TRL Space Systems, ATC Space, OHB CzechSpace, Honeywell Aerospace a TRL Space Systems.

Více informací k celé akci naleznete zde.Czech Space Week

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: CzechInvest

« Duben 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 6 7
11
15 19 20 21