„Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění“ je zaměřen na zvýšení bezpečnosti potravin a hledání způsobů, jak v potravinářských provozech nalézt a odstranit odolné bakterie, které mohou způsobit onemocnění z potravin. Na projektu se podíleli odborníci z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, Výzkumného ústavu mlékárenského a další potravinářské společnosti.
Cílem bylo odhalit místa, kde se tyto bakterie často vyskytují, zjistit, proč jsou tak odolné, a navrhnout účinné metody, jak je odstranit. Součástí práce byl také vývoj moderních laboratorních postupů, které pomáhají odhalit tyto bakterie ve výrobcích, prodávaných v maloobchodech – v sýrech, suchých salámech, ale např. i v tatarských biftecích. Výsledky této práce byly uplatněny ve výrobě, a byly také představeny na odborných konferencích a publikacích, které jsou volně dostupné ve vědeckých časopisech. Mezi hlavní výstupy patřilo také vytvoření certifikované metodiky pro testování odolnosti bakterií a doporučení pro výrobce potravin. Projekt byl dokončen v roce 2023.
- Zdroj: VÚVel Brno