facebooktwittergoogleinstagram

Věda a výzkum

Portál Vědavýzkum.cz - Nezávislé informace o vědě a výzkumu

IOCB Tech, s.r.o. - hlavní partner portálu Vědavýzkum.cz

Hlavní partner portálu
facebooktwittergoogleinstagram

INOVACAST: Jenom robotizace průmysl 4.0 nedělá

14. 4. 2022
INOVACAST: Jenom robotizace průmysl 4.0 nedělá

„Průmysl 4.0 je pro mnohé něco jako Yetti nebo paní Colombová. Všichni věří, že to je a nikdo to nikdy neviděl,“ odpovídá Michal Nevěřil ze společnosti PILZ na otázku Aleše Vlka, co si myslí o Průmyslu 4.0.

Zároveň říká, že je chyba, bavit se o Průmyslu 4.0 pouze jako o nových technologiích. Je spousta továren, a není jich málo, kde jsou staré stroje s omezenými možnostmi sběru dat nebo jejich přenosu do online prostředí. „Máte těch 500 strojů natřít na zeleno a zatlačit do kopřiv a koupit si nové, anebo je potřebujete postupně někam dostat?,“ říká Nevěřil a dodává, že naopak je potřeba přemýšlet nad tím, jak z těch stávajících a dostupných technologií pro firmy vytěžit maximum. V dalším díle Inovacastu s Michalem Nevěřilem uslyšíte, jaké byly počátky robotiky v Čechách, jak uvažovat o Průmyslu 4.0 a proč je někdy dobře, když stroje nahrazují lidi.

Michal Nevěřil stál v roce 2013 u otevření zastoupení společnosti PILZ v České republice, dnes působí jako CEO PILZ CZ & SK a koordinuje činnost poboček v HU, RO a BG. K robotice se dostal mezi prvními, již v počátku roku 2001 v rámci svého působení ve společnosti ABB, která s robotikou u nás začínala. Poté sbíral zkušenosti v zahraničí, u tehdejšího druhého největšího výrobce strojů a výrobních technologií, přes následnou zkušenost v oblasti senzoriky a průmyslové automatizace. Zkušenosti v průmyslu už sbírá více než 20 let a v současnosti se zaměřuje na bezpečnost strojů a zařízení, robotických pracovišť a automatizaci, kde vidí velké mezery.  

https://www.ncp40.cz/aktuality/michal-neveril-jenom-robotizace-prumysl-40-nedela-12